Kopen zonder voorbehoud van financiering



Kopen zonder voorbehoud van financiering
25 sep. 2020·
Leestijd:

Je droomhuis is binnen handbereik. De verkoopprijs en de rest van het koopcontract is akkoord, inclusief de clausule ‘voorbehoud van financiering’. Is het eigenlijk wel zo verstandig om deze clausule in deze woningmarkt gekte op te nemen?

Standaard clausule

Het is bijna een standaard clausule in het koopcontract. Verkocht onder voorbehoud van financiering. Een clausule die ervoor zorgt dat jij als koper onder de verkoop kunt uitkomen op het moment dat je de financiering niet rond krijgt. Hiermee voorkom je een eventuele boete die de verkoper kan opleggen op het moment dat de koop toch niet doorgaat. Vaak is dit 10% van de totale koopsom. Dit bedrag kan dus behoorlijk oplopen. En toch is het niet altijd verstandig om deze clausule in de koopovereenkomst op te laten nemen.

Zonder voorbehoud van financiering is aantrekkelijker

Op dit moment heerst een behoorlijke krapte op de markt. Er is meer vraag dan aanbod en woningen worden regelmatig boven de vraagprijs verkocht. Dit houdt in dat er meer kapers op de kust zijn voor jouw droomhuis. Hoe meer voorwaarden en clausules jij in het koopcontract laat opnemen hoe minder aantrekkelijk jij bent voor de verkoper. Dit houdt niet in dat je zonder meer deze clausule moet schrappen, maar ben jij zeker van de financiering dan kan het schrappen van deze voorwaarde in je voordeel werken. Een lager bod zonder voorbehoud van financiering kan in sommige gevallen zelfs aantrekkelijker zijn voor de verkoper van een hoger bod met ontbindende voorwaarden.

Risicovermindering

Zoals gezegd loop je een behoorlijk financieel risico als je besluit de koopovereenkomst te tekenen zonder voorbehoud van financiering. 10% op een koopsom van € 250.000 betekent een boete van € 25.000 wanneer blijkt dat je de financiering niet rond krijgt. Wanneer weet je zeker dat je het risico wel kunt lopen?

  • Op het moment dat jij een duidelijk beeld hebt van jouw financiële situatie. Dit vergt wel wat vooronderzoek en wellicht enkele gesprekken met een adviseur.
  • Aan de hand van een taxatie en een bouwkundige keuring weet je wat de woning echt waard is en wat je dus moet lenen. Houd er rekening mee dat je 100% van de marktwaarde van de woning aan maximale hypotheek kunt lenen.
  • Heb je eigen geld dat je kunt inbrengen, dan is de kans ook groter dat de hypotheek zonder problemen wordt afgegeven. De bank loopt immers minder risico en verstrekt over het algemeen eerder de hypotheek.
  • Een vast contract en zo min mogelijk (studie)schulden dragen ook bij aan een succesvolle afronding van de hypotheekaanvraag.

De bovenstaande voorwaarden zijn uiteraard geen garantie voor het slagen van de hypotheekaanvraag, maar dragen wel bij aan het verminderen van het risico voor de bank en jezelf.

Of je op basis hiervan ook daadwerkelijk moet kiezen voor een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering is een afweging die per situatie verschillend is. Overweeg jij een koopovereenkomst zonder deze clausule, streep dan de risico’s af tegen de voordelen die het voor jou oplevert en maak een weloverwogen keuze.

Andere interessante nieuwsartikelen

ISDE-subsidie

Het verduurzamen van je woning heeft een hoop voordelen. Het bespaart energie, het is beter voor het milieu en uiteindelijk bespaar je geld. Maar in eerste instantie kost het je geld. Om hierop te besparen kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie.

22 aug. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

29 jul. 2024 Meer lezen

Vidra Vastgoed Makelaars & Taxateurs o.g.
Veemarkt 24
1621 JC Hoorn

Back to top